Уникална гледка: Представиха БГ спортен електрически автомобил

Премиерата на модела се състоя в София
Обновена: 11 окт 2019 11:23 | 11 окт 2019 11:18, Анисия Иванова
114

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Компанията Kinetik Automotive, която е създадена от българина Теодосий Теодосиев, представи своя електрически спортен автомобил. Той се казва Kinetik 07, като премиерата му се състоя в София. На публиката беше показан предсериен прототип, като дизайнът също е на българин - Костадин Костадинов.

Първоначално двамата са имали намерения да използват за основа модела Lotus 7, който да бъде превърнат в електромобил, но в крайна сметка е решено да бъде използвано шаси на Caterham. От Kinetik Automotive обещават, че всеки направен от тях автомобил ще бъде различен, тоест ще може да се инивидуализира по желание на клиента.

Базовият вариант на Kinetik 07 ще получи мощност от 480 кВт (644 к.с.) и 800 Нм въртящ момент. Това позволява ускорение от 0 до 100 км/ч само до 2,7 секунди, като амбициите на екипа са това време да бъде подобрено.

Над 90 процента от софтуера, който управлява колата, е написан от екипа на Kinetik Automotive. Повече от 91% от частите, използвани за създаването на 07, също са нови. Каросерията, както и много от елементите, свързани с нея, се изработват на най-големия 3D принтер на Балканите, като това позволява свиването на процеса от проектирането до производството на отделни детайли и компоненти до дни и дори часове.

Първият пазар, на който ще се появи Kinetik 07, ще е САЩ и по-точно Калифорния, тъй като там компанията планира да получи сертификат за дребносериен производител, а следващото търговско представителство ще е в Монако.

Проектът по създаване на електрическия спортен автомобил е посветен на един от най-добрите български рали-пилоти - покойният Тодор Славов. Създателят на автомобила Теодосий Теодосиев е бил съученик със Славов.

Още новини за автомобили четете в АutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хммм 104Супер, осгиру ми и транспорт за 16 минути, защото сегашния градски МИ ОТНЕМА ЦЯЛ СКАПАН ЧАС!!!!!А и ги накарай, да се изкъпят малко тея, освен това искам пъна компенсация, ако ми изчезне телефона...
95
5
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 години
Прилича на памперс втора употреба
94
1
 
1
 
! Отговори
хммм преди 4 години
Незнам как електромобилите ще ни спасят от мръсния въздух . По - скоро трябва да се направи закон в който примерно от 7 до 10 сутринта и от 5 до 8 вечерта да се забрани движението на лел автомобил с по - малко от двама пътника .... Освен там разните му служебни коли и специален режим на движение .....
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво!
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази кола за мотористи ли е ? Един бръмбар на пътя ще ви остави слепи.
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом са го принтирали за нищо не става. Всеки , добре запознат с принтирането, го знае. Здрави и качествени детайли се изработват на фреза и струг CNC, но в БГ такива няма , няма кой да ги направи. Камо ли единични бройки.
90
2
 
3
 
! Отговори
Шенол преди 4 години
Бездарна работа, някой си е платил да го пишат по сайтовете и новините. Тия хора нямат капацитет чушкопек да сглобят, кола били напрайли. Май верно някой харчи на така си парите да се перчи за пред ***
89
4
 
4
 
! Отговори
Кътю преди 4 години
Запознат съм, тия са синчета на едни богаташи, от ония с куфарчетата и дават кинти на синковците да се правят на изобретатели. Тоя сбирщайн с 200000 лв и аз ша го сглобя. Готови накупени компоненти от алибабато...и баба знае. Били написали софтуера. Смешници, дизайна пълна катастрофа, без стъкло, отзад стърчащи облегалки от шезлонг. Тия с а абсолютни бездарници. Ко ни ги навирате в очите. Дано им свършат н а татковците крадените пари
88
7
 
8
 
! Отговори
Един мъж на културат преди 4 години
За всички аутисти които хейтят автомобила и хората работили по него, твърдящи че просто е сглобен от чужди части. Мога да ви кажа, че се познавам с момчетата работили по тази кола и всичко от а до я си е по техен дизайн. Колата беше в продукция цели 4 години ама неуспешни аборти като вас си знаят своето.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що се занимават с глупости? Я да си ходят в панелката на майка си да си седят пред комповете да пишат коментари.
86
2
 
4
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 4 години
Яко изглежда колата, като онези снимчици на футуристичната Лада, по която *** точат лиги.
85
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде народе! Бързо! Статия за българи правещи нещо! Бързо да ги оплюем и да им кажем колко са жалки и не са умни като нас!
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 89Ти прочете ли статията или само гледа картинки?
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 81"Само пилеят време и ресурси." А ти какво смислено правиш с времето си?
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тва като българите дето измислят лекарство против рак веднъж в месеца...
81
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Таблото е таблет, напъхан в кутия? С този външен дизайн не очаквам да има много желаещи за такъв автомобил
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глупости..... Повече няма да чуете за това, освен ако спонсорът им не си плати и за 2ра статия по медиите...
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПрав си, няма смисъл да го правят хората по-добре да си седят пред комповете и да пишат глупави коментари.
78
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей майка му стара... българина много мрази своите, особено ако правят нещо. Ако пък са постигнали нещо в живота направо им бъркат у джигера...
77
2
 
2
 
! Отговори
anon преди 4 години
в кали и монако само тях ги чакат... ама няма лошо- нека се занимават. по-добре с това от колкото да висят по заведенията